KHK har förlängt avtalet och samarbetet med Trummenäs GK kring tävlingen KHK OPEN!

1 april 2014 03:53


Tävlingen startade som en aktivitet för sponsorer och golfande hockeyspelare i KHK 2006 i en liten skala. KHK har dock känt under åren att det var viktigt att ta nästa steg med KHK OPEN och utveckla tävlingen, och öka intresset för densamma. Det var även viktigt att inleda ett samarbete med en golfklubb som hade en större möjlighet att nå ut till en bredare golfpublik. Det var även viktigt att hitta en samarbetspartner som genom sin attraktionskraft som golfbana och klubb, också hade ett stort nätverk av sponsorer som på sikt KHK kan dra nytta av än tidigare. Därför inleddes ett samarbete med Trummenäs Golfklubb 2011.

Första året blev en riktig dundersuccé och tävlingen växte och utvecklades och är idag en av Sveriges största lagtävlingar (scramble) med strax över 300 golfare i startfältet. Karlskrona HK har i januari 2014 skrivit ett s.k. 2+1 års avtal med Trummenäs GK.

I och med samarbetet med Trummenäs GK så kan KHK och Stefan Bengtzén i samband med värvningar och förhandlingar med nya spelare också erbjuda ett mervärde till en aktuell spelare i bland annat golfutbildning och golfspel på Trummenäs GK.

Jan-Erik Andersson ordförande i Trummenäs GK, hur viktigt är samarbetet med Karlskrona HK?
– Jag ser samarbetet som mycket viktigt i det avseendet att Trummenäs GK i vår affärsidé vill profilera oss mot det sportsliga och idrottsliga hållet. Båda föreningarna satsar på såväl elit som bred ungdomsverksamhet för både flickor och pojkar.

När kommer den otroligt populära golftävlingen KHK OPEN 2014 att spelas på Trummenäs GK?
– Lördagen den 2 augusti spelar vi en s.k. 4-mannascramble (lagtävling) med start när solen går upp. Förra året fyllde vi tävlingen två veckor i förväg vilket var en succé. Det går redan nu att anmäla sig till årets upplaga på Trummenäs hemsida eller via golf.se.

Vad är det som gjort att golf har blivit en av de största sporterna vad gäller antalet utövare i Sverige?
– Som golfare har du alltid någon att tävla mot oavsett ålder. Du kan tävla mot vänner, bekanta, dig själv och elitgolfaren tack vare golfens unika handicapsystem. Du kan också alltid spela för den rena rama motionens skull.

Trummenäs GK var först ut i Blekinge med att dra igång projektet ”Mot 100 ”. Kan du berätta mer om detta projekt?
– Projektet syftar till att skapa fler golfare. Det koncept vi på Trummenäs då kom fram till var att för 100kr kunde man anmäla sig till en golfutbildning, ”grönakortet-utbildning”. Detta ”körkort” ger dig rätten att spela golf på en 18-hålsbana. Under 2013 gick 160 deltagare denna utbildning och redan i år har över 100 anmält sig. Eftersom många klubbar i Blekinge har följt detta koncept har vi ökat med närmare 600 stycken nya golfare i länet, vilket är fantastiskt!

Världstrean och vinnaren av ”Årets manliga idrottare”, och tillika även vinnare av ”Jerringpriset”, Henrik Stenson brukar spela och träna golf på Trummenäs GK. Vad har han för koppling till Trummenäs och Karlskrona?
– Henrik Stenson har ett samarbete med vår medlem Torsten Hansson som är Henriks Head Coach. Torsten har en stor och betydande del i Henriks karriär. När Henrik är hos Torsten tränar de på vår fina träningsanläggning och vår vackra, havsnära bana. Detsamma gäller även för en annan världsstjärna och tillika Ryder Cup-spelaren Peter Hanson som även han ingår i Torstens team.

Vilka nyheter kan vi se här ute på Trummenäs Golfklubb denna golfsäsong?
– Vi jobbar hela tiden med att utveckla och förbättra vår anläggning. Vi tillämpar from förra säsongen hektometersystem för våra tee-markeringar, som visar banans längd i meter för olika tee. De traditionella färgade kulorna är därmed borttagna. Detta tror vi stimulerar och utvecklar golfen ännu mer och detta kommer vi jobba vidare med. Träningsanläggningen kommer hela tiden att förbättras, projektet ”Trummenäs mot 100” rullar också vidare samt vårt skolprojekt riktat mot alla kommunens skolor går jättebra och kommer att utvecklas ännu mer under 2014 för att stimulera fler unga att börja spela golf. Vi försöker hela tiden skapa mervärde för de som vill vistas på klubben. En nyhet för 2014 är att vi har installerat ett träningsgym här på Trummenäs GK som ett exempel.

Förutom att Trummenäs GK kommer stå som värd för KHK OPEN 2014 så ska ni stå som värd för en proffstävling?
– Ja, det stämmer. Den 29-30 augusti avgörs Trummenäs OPEN hosted by Visit Karlskrona. Tävlingen är en deltävling i Nordea Tour Future Series för såväl herrar som damer. Nordea Tour Future Series är inkörsporten för de unga spelare som är på väg att ta steget ut till ett liv som golfproffs. Det handlar om en undertour till stora Nordea Tour och det är första året den genomförs. Trummenäs OPEN hosted by Visit Karlskrona kommer att vara öppen för både proffs och amatörer. Det här blir den största tävling vi arrangerar sedan de två damtävlingarna i Telia Tour 1999 och 2000 så det ska
bli mycket spännande.

Varför tror du att det är så många i KHK:s a-lag, som exempelvis Janne Karlsson, Stefan Bengtzén, Patrick Galbraith, Emil Larsson och Kristoffer Söder för att nämna några av alla, som spelar golf?
– Som för alla golfare söker de en avkopplande hobby. För hockeyspelare i KHK som spelar golf så är just avkopplingen från hockeyn en viktig del i den mentala uppladdningen inför en säsong tror jag. Det är många av grabbarna i laget som åker direkt från den gemensamma träningen och sedan spelar en 9- eller 18-hålsrunda här på Trummenäs. En ” mental ventil” för att ladda batterierna helt enkelt samtidigt det kan innehålla ett tävlingsmoment som tilltalar KHK:s vinnarskallar.

KHK:s A-lag har ju gjort en fantastisk säsong. Vad är den stora framgångsnyckeln enligt dig?
– Att man tidigt hittade rätt sammansättning av laget och att det i gruppen har skapats en glädje som gör att man utvecklats och presterat på topp.

Kort, dina reflektioner om KHK:s succésäsong.
– Man låg i topp 3 i drygt 40 omgångar efter att klarat kontraktet med ett nödrop säsongen tidigare. Visst man hade lite tunn trupp som gjorde att man dippade något i de sista omgångarna, men lyckas ändå att sluta 5:a grundserien i sin andra säsong i hockeyallsvenskan. Detta var inte bara fantastiskt utan även historiskt. KHK har gjort en fantastisk säsong som alla inom föreningen och i Karlskrona ska vara stolta över.

Vad ser du framemot nu?
– En fantastisk golfsäsong med tävlingarna ”Trummenäs OPEN hosted by Visit Karlskrona” och ”KHK OPEN 2014”, naturligtvis. Sedan laddar vi batterierna för en ny härlig säsong med Karlskrona HK i Telenor Arena och HockeyAllsvenskan.

Text: Niclas Sjösvärd