Intervju med KHK:s nya A-lagstränare Pelle Hånberg

29 april 2014 12:59


Pelle, varmt välkommen till Karlskrona HK!
– Tack, det känns väldigt bra. Jag ser fram emot att komma igång.

Kan du kort berätta om vem du är och vad du hittat på fram tills nu?
– Ja, jag kallas för Pelle, är 47 år, är gift och har sju barn. Bara grabbar men det är bara tre av dem som bor hemma. Vi har ett hus i Uppsala, men vi kommer snart att flytta ner till Karlskrona. Född och uppvuxen i Stockholm där jag började spela hockey i AIK när jag var runt 8-9 år. Jag spelade även fotboll, men valde till slut hockeyn. Fick sen göra elitseriedebut i AIK också, det var något man alltid drömt om – ett riktigt skönt minne. Jag hade även två riktigt bra år i Team Boro och sedan sex säsonger i Almtuna som avslutning. Det var även där jag började min tränarkarriär. Efter det har jag varit tränare för olika lag i och skaffat mycket kunskaper och erfarenheter från de spelare och ledare jag har mött under åren.

Hur gick dina tankar innan du skrev på kontraktet med KHK?
– Jag sökte tränarjobbet här när Kempe fick gå så för mig var inte KHK något nytt, utan en klubb som jag hade koll på. KHK är en spännande klubb, stor barn- och ungdomsverksamhet och med ett bra A-lag. Dessutom finns det ett väldigt stort hockeyintresse nere i Karlskrona. Stefan visade samtidigt ett genuint intresse för mig och vårt första samtal var väldigt bra. Jag sa det till och med till min fru, att det redan vid första tillfället kändes väldigt bra i kontakten med Stefan. Vi tänker lika när det gäller hockey, lagbygge och förening.

Vad är du för typ av tränare och vilken typ av hockey står du för?
– Jag försöker komma till jobbet med viljan att lära mig något nytt varje dag. Jag har en stark ambition att bli en bra ledare och en bra hockeycoach till varje spelare. De är inga robotar utan det gäller att se människan bakom varje spelare. De måste må bra om gruppen ska må bra. Sedan är det ju inte en ”enmans-show” utan vi är ju ett brett ledarteam och även laget givetvis som ska med på resan. Spelarna själva besitter mycket kunskap som jag vill utnyttja. Får vi ihop en bra grupp, ett team så finns det inga gränser för hur bra det kan gå. När det gäller hockeybiten så förklarade Stefan sin syn på hockey och hur han vill ha det och som jag sa så delar jag hans åsikter. Vi vill spela en fartfylld, anfallsglad och positiv hockey. Vi måste även ha en stark defensiv om vi ska lyckas, en bra grund att falla tillbaka på. Hockey är som ett ”levande dokument”, saker förändras och vi måste också kunna vara flexibla, beroende på situationer som uppstår, beroende på motståndet vi har framför oss. Vi ska våga bryta matchbilder och våga tro på det vi gör. Stefan försöker hitta spelare som passar till vår spelidé och det är min uppgift att förvalta det på bästa sätt.

Har du koll på dina nya adepter?
– Jag har ganska bra koll på många av spelarna. Även om en del spelare nu väljer att lämna så har vi stor hockeykunskap kvar och många skickliga spelare.

Hur ser du på HockeyAllsvenskan 2014-2015?
– Otroligt inspirerande! Ny säsong, det går inte att leva på gamla meriter och det gäller alla lag. Det blir en speciell säsong, med åtta lag som kommer spela någon typ av play-off. Det kommer säkert finns fyra-fem lag som kommer storsatsa för att gå upp till SHL. Jag känner givetvis ett stort ansvar att leda laget men också glädje. Jag ser verkligen fram emot detta. Jag vet att förväntan är stor från fansen och det finns naturligtvis press på oss, men samtidigt så måste vi försöka njuta av resan. Detta är det roligaste vi vet, och det är få förunnat och då måste vi kunna känna glädje och bjuda på oss själva på vägen till målet.

När flyttar du ner till Karlskrona?
– Så fort vi hittar ett boende. Jag kommer vara nere i Karlskrona till och från ändå. Just nu städar vi ur lägenheten i Norrköping och kommer tillfälligt att bo hemma i Uppsala.

Vad blir din första uppgift som ny A-lagstränare?
– Jag har precis pratat med de flesta ledarna runt laget, det verkar vara en härlig grupp. Nu vill jag ner och träffa alla spelarna, ta reda på vilka de är, vilka drömmar och mål de har. Börja bygga laget. Det blir spännande och det ska bli riktigt kul.

Tack för intervjun och lycka till framåt, Pelle.
– Tack själv!

Text: Niclas Skoglund